Lagotto

Revulen

Barbet og Lagotto Romagnolo

 

Lagotto Romagnolo

 

 

Lagottoen er en trivelig og sosial rase som liker å være sammen med sin familie. Den trives som midtpunkt i familien. Den er lettlært med alt det innebærer, den lærer nemlig også fort alle unoter; som å hoppe opp i sofaen - eller stikke av med en sokk!

 

Den egner seg ypperlig til ulike former for aktiviteter f. eks. agility, søksøvelser, spor, og lydighet. Mosjon i form av turer og kondisjonstrening er vel og bra, men det blir de ikke mentalt slitne av. . Spesialfeltet dens i hjemlandet er trøffelsøk så det bør ikke komme som en overraskelse om den graver i hagen så snart den får anledning til det.

 

I forhold til mange andre raser er det ikke så stor forskjell på hvor enkelt det er å ha en tispe i forhold til en hannhund. Lagottoen er en rase som går godt overens med andre hunder og en hann-lagotto har vanligvis ikke tendens til å hevde seg i forhold til andre hannhunder. En god representant for rasen steller sjelden i stand bråk enten den er tispe eller hannhund.

 

Det er ikke lite pelsstell med en lagotto. Den røyter ikke, og må kammes og klippes med jevne mellomrom. Det er viktig å lære valpen helt fra den kommer i hus å stå på bord og få ordnet med pels og ører.

 

Fra den er valp og til den er voksen forandrer pelsen seg en del. Etter hvert som pelsen vokser til, danner det seg tover og om denne ikke blir kammet ut og fjernet ender en opp med en pels som er helt ”tett” som en tovet sauefell, og i verste fall kan det bli sår under tovene. Det enkleste er å holde pelsen litt kortklippet om en ikke skal på utstilling. Min erfaring er at når hundene blir 2-3 år gamle blir pelsstellet enklere enn mens de er unghunder - mindre tover, og litt striere pels.

 

En annen egenskap jeg har registrert hos Lagottoene er at de fleste er så glade i å være sammen med "flokken" at de fotfølger deg hele tiden. Det er sjarmerende i starten, men kan bli litt slitsomt etterhvert. Heldigvis går det an å dempe dem litt på dette området...!

Pelsstell

 

Kilde: Norsk Lagotto Klubb

 

Pelsen skal ifølge standard være ”ullaktig noe stritt i tuppen, danne meget tykke ringformede krøller, synlig underull. Krøllene må være jevnt fordelt over hele kroppen, bortsett fra hodet der krøllene er mindre tette. Danner jevne øyenbryn, skjegg og barter. Også kinnene er dekket av tykk pels. Vanntett dekkhår og underull”.

 

Lagottoen feller altså ikkje pelsen og det kan derfor bli tover i pelsen, desse begynner i botnen og det er underullen som begynner å tove seg. Lengden på pelsen skal være ca. 4 cm. Pelsen kan enten klippes med saks eller med barbermaskin. Om man tar pelsen heilt ned med maskin tek det 3-4 mnd. før den har vokst ut i full lengde igjen. Det er bra både for pels og hud om en klipper eller barberer ned en til to ganger i året.

 

Man kan bade hunden når den er skitten. For å unngå å lage tover/floker i pelsen er det viktig å ikke gnikke pelsen verken under bading eller når en tørker den. Bruk gjerne en spesiell håndduk etter bading som suger vatn, press den mot pelsen, vri vatnet ut av håndduken og press igjen, gå over heile pelsen på denne måten og la så pelsen få lufttørke. Om pelsen har mykje tover kan det være lurt å bruke balsam etter shamponering og skylle godt.

 

For å få løyst opp tover /floker kan en f.eks. bruke en underullskarre. Denne må brukes med forsiktighet for ikkje å skade/fjerne for mykje at pelsen/underulla. Det beste er om en klarer å løyse opp pelsen med ei karde og en grovtinda kam. En bør gå over pelsen et par ganger i veka og løyse opp eventuelle floker, og spes. etter tur i skogen bør en fjerne kvister og anna rusk som fester seg i pelsen, desse lager nemlig fort en floke. Om en ”gløymer” pelsstellet over lengre tid er det berre barbermaskin som kan klare å få kortklipt pelsen.

 

Lagottoen har hår et stykke innover øregangene som må nappes ut. En bør sjekke ørene med jevne mellomrom og holde dei reine for smuss og hår ellers er det stor risiko for at det kan oppstå ørebetennelse.

 

Utstyr til pelsstell

 

Klippebord: Dette bør være i passe høgde, ikkje for stort og ha sklisikker plate. En kan enten lage sitt eget eller det fins å få kjøpt i f. eks. dyrebutikk eller på nett.

 

Saks: Her fins det mange å velge i. Her har vel pris og kvalitet en sammenheng. Ha til regel å aldri klippe i skitten og sandete pels, dette ødelegg fort ei saks.

 

Klotang: Ikkje kjøp av dei aller rimeligste.

 

Kam: Bruk en med grove tinder, ha gjerne en mindre grov også til bruk på barter.

 

Karde: Her fins mange varianter, dei fleste duger.

 

Ullkarde: Denne bør være grov.

 

Piang: Dette en en slags pinsett til bruk ved napping av hår i ørene, som kan være vanskelig å få fatt i med fingrene. Eg bruker Ear-Powder når eg skal nappe håret i ørene. Drysser litt av dette i øret og då får en bedre tak på håra og nappinga blir enklere.

 

Barbermaskin: Kan være ”kjekt” å ha. Oster A5 er ei veldig god maskin, den er ikkje billig. Med skjær nr. 7 går det som en drøm å barbere ned pelsen.

 

Valpen

 

Det er viktig å begynne med pelsestellet fra du får valpen i hus. Lær den å stå rolig på bordet, vær bestemt samtidig som du roser den når den står rolig. Bruk gjerne en såkalt ”galge” men vær OBS; forlat aldri valpen når den står på bordet festa i denne!

 

Bad valpen og tørk pelsen med hårføner. Sjølv om en ikkje treng å føne pelsen tørr kan det være lurt å trene valpen på dette, av og til må en kanskje tørke pelsen raskt og då er det greit at hunden er vant til dette. Når valpepelsen er føna opp er den også lettere å klippe siden pelsen stritter meir da. Klipp jamt over heile kroppen . Hold tommel og pekefinger i øret der du kjenner ørekanten går og klipp inntil kanten/fingrene. Om du held fingrene akkurat i kanten unngår du å klippe inn i øret. Bruk den grove kammen på bartene og litt over kroppen slik at den lærer dette. Hold valpen på fanget og napp litt i begge ørene. Alle protester lar vi gå hus forbi, her er det vi som bestemmer, og at valpen tydelig gir uttrykk for at den ikkje vil dette kan vi ikkje la oss stoppe av, det blir definitivt ikkje bedre å vente til den blir eldre. Hold den på fanget de første gangene du skal klippe klør. Ta en og en pote og klipp litt på alle klørne. Vær rolig og tålmodig, dette kan ta litt tid siden valpen kanskje protesterer men dette må læres. Etterkvart kan dette utføres på klippebordet. Det samme gjeld napping av ører, legg hunden på sida og stryk og ros den når den ligg rolig og napp litt i begge ørene.

revulen.no, Berit Jynge, mobil; 45100455 mail; berit@revulen.no,